Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki wody - ciepła, ale nie gorąca!
15 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
łyżka oliwy
Sos:
Pół puszki pomidorów
Ząbek czosnku
Suszone lub świeże zioła - bazylia, oregano
Pieprz
Dodatki:
Garść czarnych oliwek
Kolorowa papryka - po kawałku każdej
Kilka plastrów szynki
Kulka mozzarelli
Świeża bazylia do przybrania
Wsyp do miski mąkę, wymieszaj ją z solą. Zrób w środku wgłębienie, wrzuć do niego pokruszone drożdże, cukier, zalej wodą. Nie mieszaj tego, odstaw na 10 minut. Kiedy na powierzchni wody wytworzy się coś w rodzaju pianki, możesz przystąpić do dalszej pracy - to znaczy, że drożdże pracują. Połącz składniki i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie wlej łyżkę oliwy i ponownie wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz, będzie gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Teraz przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w dość ciepłe miejsce na pół godziny.
W międzyczasie możesz zająć się sosem i dodatkami. Do garnka wrzuć pomidory i podgrzewaj na małym ogniu - od czasu do czasu mieszając. Po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj jeszcze chwilę, dopraw pieprzem i ziołami. Sos nie powinien być zbyt rzadki, więc zwróć uwagę, czy już odparował.
Szynkę, paprykę i ser pokrój w plastry.
Kiedy ciasto wyrośnie - ułóż je w formie - może być prostokątna, jeśli nie masz okrągłej. Posmaruj je sosem, na wierzchu ułóż dodatki. Piecz 8-10 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz